smjestaj vlasic

dr. sakiba imanic travnik

Opće informacije o planinarenju

Kada se pominje planinarstvo na ovim prostorima obično laici, ali i ogroman procenat članova planinarskih društava misli da je planinarstvo isključivo neka tura na planinu, uspon na neki vrh, šetnja po šumi i sl.. Na primeru nečijeg poznavanja orjentacije obično se zapaža da je on samo veštiji od drugih, te da je pomoću šudnih spravica busole i kompasa naučio da se snalazi u prirodi, pored toga ako je neko iskazao sklonost da se penje po nekoj steni za njega se kaže da je više hrabar od drugih, ili lud. Otprilike ovim redom nižu se nevjerovatni primeri nagađanja šta je planinarstvo. Međutim danas u svijetu planinarstva nema nikakvih slučajnosti, sve je već dobro poznato, moguća su samo usavršavanja.

vlasic 15

Nažalost svi oni koji se godinama nalaze u planinarskim krugovima, te do sada nisu saznali šta podrazumeva planinarstvo , ili nešto više o planinarstvu, mogu da zahvale ljudima i upravama koja predvode planinarska društva i saveze. Može se reči da je planinarstvo za čoveka u današnjem vremenu najzdravija fizička aktivnost koja se odvija u prirodi. Termin planinarstvo je samo širi pojam za brojne aktivnosti i sportske discipline koje podpadaju pod planinarstvo, a to su: Razni izleti i ture na lako pristupačne planine, speleologiju (pećinarstvo), Gorska služba spasavanja (GSS), Vodička služba, orjentacija, turno-skijanje, planinarske transvenzale, alpinizam i sportsko penjanje.

Po međunarodnim tablicama iz planinarstva su proistekla i tri sporta: - alpinizam - orijentaciono trčanje - sportsko penjanje - free climbing
Na Vlašiću imate mogučnost da isprobate slijedeće:

Organizovane pješačke ture (hiking), po blagim planinskim krajolicima, gdje možete naići i na neke endemske biljne i životinjske vrste.

    Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića ,kao što su prekrasna rijeka Ugar i njeno izvorište, Kraljica ( jedan od najljepših dijelova Vlašića), Devečani (planinarski dom), te sam vrh Vlašića - Opaljenik, na nadmorskoj visini od 1943m,na kojem se nalazi RTV relej. Posjeta katunima gdje se, po više sto ljetnoj tradiciji, proizvodi na daleko poznati i cijenjeni vlašićki sir i ostali domaći proizvodi.
    Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com