Vlašić dobio ferratu na Devečanima, jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini

Bosanskohercegovačka planina smještena u centralnoj Bosni Vlašić danas je dobila novu atrakciju. Svečano je otvorena ferrata na Devečanskim-paklarskim stijenama, koja ujedno predstavlja jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Foto: Klix.ba

Realizacije ferrate na Devečanskim stijenama je još jedna od atrakcija koju će ljubiteljima bh. planina ponuditi Vlašić u narednom periodu, a direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da očekuju sasvim novi segment gostiju na Vlašiću, prije svega zaljubljenika u adrenalin i outdoor aktivnosti.

Edin Durmo, direktor kluba Ekstremnih sportova “Scorpio”, je bio izvođač radova ove fereate koja je urađena po svim planinarskim standardima.

“Devečani i Vlašić ovo zaslužuju jer se radi o jedinstvenoj turističkoj i avanturističkoj destinaciji. Ovo slobodno mogu nazvati avanturističkom atrakcijom koja će postati aktuelna u narednom periodu jer je jedna od zaista najljepših. Imamo 15-ak aktuelnih ferrata u BiH na probranim mjestima, radio sam dobar dio njih i usuđujem se kazati da je ova među pet najboljih u državi. Usuđujem se reći da je zaista najatraktivnija zbog pozicije Devečana i pogleda ka Lašvanskoj dolini te visina od 200-250 metara svakom alpinisti stvara osjećaj dubine od preko 1.000 metara. To je fantastično”, pojasnio je Durmo.

Gordan Zec, član Upravnog odbora Planinarskog društva “Vlašić” je kazao da je ferrata na Devečanima jedan od njihovih projekata koji je urađen u zadnjih četiri-pet godina, a kojim se promovira adrenalinski sport.

“Ova ferrata počinje na nekih 1.550 metar nadmorske visine, dužine je oko 500 metara, a visine oko 200 metara. Nosilac projekta je PD Vlašić i mi upravljamo ferratom. Ferrata nije samo ovo na stijenama već je kombinacija planinarenja i uspona uz ferratu. Početna tačka ferrate je na lokaciji Kik s oko 80 minuta planinarenja do pozicije gdje počinje ferrata te nakon toga slijedi uspon na 1.750 metara nadmorske visine”, kazao je Zec.

Ova ferrata je od danas dostupna za sve planinare i penjače koji žele okusiti adrenalin Devečana, a svi su uvjereni da će ova lokacija i planina Vlašić postati omiljena ljubiteljima adrenalinskog sporta.

Pogledajte VIDEO

Izvor: klix.ba