Geografski položaj planine Vlašić

Planina Vlašić se nalazi u samom centru Bosne i Hercegovine. Kako je Federacija Bosne i Hercegovine trenutno podijeljena na kantone,  Vlašić je smješten u Srednjobosanskom kantonu. Nadmorska visina Vlašića iznosi 1943m najviši vrh Paljenik. Vlašićka visoravan je visoka 1300m, a prema geografskim koordinatama nalazi se na 44° 14′ s.g.š. i 17° 40′ i.g.d. S obzirom da se nalazi u samom centru BiH, Vlašić – Babanovac je veoma važna raskrsnica saobračajnih puteva i centar kako zimskog tako i ljetnog turizma. Položaj planine Vlašić je takav da je podjednako udaljena od mora kao i od velikih kontinentalnih gradova. Zapravo jedna vrlo bitna relacija, regionalni put R-413, Travnik – Skender Vakuf – Banja Luka, vodi upravo preko Vlašića.

Putna relacija Turbe – Babanovac u dužini od 21km se kvalitetno održava 24 sata u toku zimske sezone, ali svim gostima preporučujemo da na put ka Babanovcu ne kreću bez zimske opreme (zimskih guma i lanaca) i da vozila pripreme za zimske uvjete. Više savjeta za goste koji putuju autom na Babanovac možete naći na stranici pod kategorijom Auto servis.

Sportsko-rekreacioni centar Babanovac (1260NM) na Vlašiću povezan je sa Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama. Udaljenost Travnik – Babanovac je 28km via Turbe, malo selo udaljeno 7km od Travnika kada se ide prema Bihaću. Druga moguća veza Travnik -Babanovac je via Galica, naime ova relacija je kraća 3km ali se preporučuje samo ljeti. Ova relacija je jako opasna i za vrijeme zimske sezone, radi uskog puta i mogućih odrona, ona je jednosmjerna.