Korisne informacije za Vlašić – Babanovac

Privatan smještaj – planina Vlašić, SRC Babanovac

Pod pojmom “privatni smještaj” podrazumjeva se smještaj u vikendicama, vikend kućama. Vikendice su opremljene sa svim sadržajima za boravak u njima (što se tiče kuhinje, ona je kompletno opremljene sa osnovnim namirnicama koje vlasnici objekta ostavljaju na raspolaganju) većina vikend-objekata ima mogućnost korištenja vanjskog roštilja.

Što se tiče zagrijavanja vikendica, postoje nekoliko varijanti:

1. Grijanje preko kamina ili peći, peć se nalazi u dnevnoj sobi i vikendica je tako konstruisana da ta peć zagrijava cijeli objekat. Najćešće vikend-objekti s ovim načinom zagrijavanja imaju i rezervne peći na el. energiju. Ostali hotelski i pansionski objekti imaju svoja centralna grijanja.

2. Centralno grijanje – na čvrsto gorivo (drva), provedeno kroz cijeli objekat a održavanje temperature (loženje) i rada peći vrše u najviše slučajeva gosti. Čvrsto gorivo je obezbjeđeno od strane vlasnika, a nalazi se u sklopu objekta (najćešće su to šupe, magacini…)

3. Jako rijetka varijanta, ali da znate da je jedna od mogućih varaijanti zagrijavanja vikendica. Termo blok ? je centralno grijanje na el. energiju. Za sve one koji ne žele da imaju ikakve veze sa paljenjem i održavanjem vatre. Jako dobra ali i jako rijetka varijanta.

Marketi

Na samom SRC “Babanovac” postoji veliki broj prehrambenih prodavnica u kojima posebno gosti koji koriste privatni smještaj mogu kupiti sve potrebne stvari za pripremu obroka (kruh, mlijeko… i vlašićki sir).

Na Babanovcu, u samom centru, možete naći nekoliko restorana koji nude sve narodne kao i internacionalne specijalitete, pored toga imate nekoliko picerija, slastičarni i caffe/ski barova.

Telekomunikacije

Što se tiče telekomunakacija, pokrivenost signala za GSM aparate (mobilne telefone) je zadovoljavajuća. Fiksnu telefoniju imaju svi hoteli i neki privatni objekati na Vlašiću, ali se uz objekat “Pošte” nalaze telefonske govornice na karticu. Kartice možete kupiti u prodajnim objektima. Pristup internetu je omogućen na par mjesta, u hotelima, internet caffe-ima i nekim privatni objektima.

Parking

Što se tiče parking mjesta, na Babanovcu se nalaze nekoliko velikih parkinga. Jedan je unutar centralnog hotela. Drugi je na bivšem igralištu. Važno kada rezervišete smještaj da ujedno provjerite da li objekat ima vlastiti parking ili ćete automobil morati ostaviti na jednom od ova dva parkinga koja se plaćaju.

Valuta

Valuta plaćanja u BiH je konvertibilna marka (KM), mada sve usluge možete platiti i u Eur-u, EURO = 1.955 KM ovo je naravno zvanični kurs, mada se na Vlašiću raćuna nezvanićni kurs (od 1EURO = 2KM).

Sigurnost i bezbjednost

Na platou Babanovac postoji stanica javne bezbjednosti i stacionirana stanica Gorske službe spašavanja (GSS-a). Broj stanice javne bezbjednosti je +387 30 537-003, i ovaj broj možete zvati 24 sata dnevno.

Prijevremeni odlazak

Ukoliko dođe do prijevremenog odlaska (sa izuzetkom smrti ili bolesti člana uže obitelji) obračunava se puna cijena do datuma završetka rezervacije. Vlasnici objekata ne uzimaju u obzir loše vrijeme ili slične situacije kao valjan razlog za prekid boravka ili prijevremeni odlazak.